Medeniyetler Şehri Hatay’ın Arkeoloji Müzesine Ateksis Dokunuşu
Dünya’nın mozaik mirası yönünden ikinci zengin müzesi Hatay Arkeoloji Müzesi’nin Yangın, CCTV, Acil Anons Ve Kartlı Geçiş Sistemleri Ateksis tarafından Hayata Geçirildi
Antik Çağ’da “Orientis Apicem Pulcrum” (Doğu’nun Kraliçesi) olarak anılan ve güncel ismini Atatürk’ün verdiği, yaklaşık olarak 2300 yıllık bir geçmişi olan Antakya’da ilk yerleşimin tarihi M.Ö. 8000’e kadar uzanır.
Şehri, İskender’in ölümünden sonra imparatorluğunu paylaşan komutanlarında Seleukos kurmuştur. Daha sonra Part, Sasani, Bizans, Abbasi Tolunoğulları, Aksitler, Hamdanogulları, Selçuklu, Haçlı ve Memluk egemenliklerine girmiştir. Şehir, Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferi sırasında Osmanlı egemenliğine geçmiştir. 1937’de bağımsız Hatay Devleti kurulmuş,1939’da Hatay, Türkiye Cumhuriyeti’ne bağlanmıştır.
Marcellinus’un “Dünyada hiç bir kent, ne topraklarının bereketi, ne de ticaretteki zenginliği bakımından bu kenti geçemezdi” dediği Antakya, Amik Ovası’nın güneybatı kıyısında, Önasya’nın üç önemli yolunun birleştiği ve bu yolların batıya Akdeniz’e yönlendiği noktada yer alır.
Tarihi boyunca çeşitli inançlara sahip pek çok millete ev sahipliği yapan Hatay bölgesinde çok sayıda şair, bilim adamı ve sanatçı yetişmiş, zaman içinde zengin bir kültür birikimi meydana gelmiştir. Bu birikimin izlerini, etkilerini bugün de tarihi yapılarda, müzelerde eser olarak; toplum yaşayışında sanat, basın-yayın etkinlikleri ya da adet, gelenek, görenekler halinde görmek mümkündür. Ayrıca tarihi boyunca çeşitli dinlerin, inançların bir arada yaşadığı Hatay bu özelliğini bugün de korumakta; İslam, Hıristiyanlık ve Musevi inançları iç içe yaşamakta; cami, kilise ve havra yan yana varlıklarını ve fonksiyonlarını sürdürmektedir. Toplumun sahip olduğu ortak kültür nedeniyle inanç farklılıkları Hatay’da kültürel yapının bir zenginliği olarak kabul edilmiştir. Bu kültürel yapıya ev sahipliği yapmış olan Hatay, UNESCO tarafından ‘’Barış Kenti’’ olarak seçilmiştir.
Tarihi, kültürü, medeniyetleri, doğası, zengin mutfağı ve turistik mekânları ile ülkemizin en büyük zenginliklerinden biri olan Hatay, aynı zamanda dünyanın ikinci en büyük mozaik koleksiyonunu barındırır.
Mozaik koleksiyonu zenginliği yönünden dünyada ikinci, para koleksiyonu yönünden ise üçüncü sırada yer alan Hatay Arkeoloji Müzesi’nin yangın, CCTV, acil anons, kartlı geçiş sistemleri ile özel alanlardaki görsel sunum ve ses sistemlerinin tedarik ve devreye alma işlemlerini gerçekleştirdik. Saha mühendislerimizin bahsi edilen sistemlerde devreye alma işlerini sürdürdüğü projede, estetik ve kalite anlayışına uygun ürün ve çözümler kullanılmasına özen gösterildi.
Tarihi mozaikleri ve diğer sanat eserlerini içinde barındıran Hatay Arkeoloji Müzesi’ne, Bosch ürünleri ile güvenlik çözümleri sağladık.
Yangın Algılama Ve Acil Anons Sistemi
Müzeye, Modüler Yangın Paneli 5000 Serisi ve PLENA Genel Seslendirme & Acil Anons ile güvenlik çözümü sağlandı. Yangın panelinde yaklaşık 800 detektör ve 83 manüel alarm noktasına sahip sekiz döngü bulunuyor. Kullanılan 500 hoparlör ile tahliye mesajlarının müze alanında açık ve anlaşılır bir şekilde duyulması sağlanıyor. Dünya çapında 8.000’den fazla tesiste kurulu PLENA Genel Seslendirme ve Acil Anons sistemi, küçük ile orta ölçekli uygulamalarda ideal bir çözüm sunuyor.
CCTV Çözümleri Ve Kartlı Geçiş Sistemi
Video gözetim sistemi, 175 DINION IP gece\gündüz kamerasından oluşuyor. Bu kameralar, ONVIF uyumluluğu ve Bosch Entegrasyon Partner Programı (IPP) sayesinde mevcut farklı marka video yönetim sistemlerine kolayca entegre edilebiliyor. Kamuya açık olmayan alanlar, 7 adet Bosch AMC2 Kartlı Geçiş ve Kontrol Sistemi ve 53 adet kart okuyucu ile denetlenirken, kullanılan 150’den fazla hareket ve 70 perde detektörü, eserleri hırsızlık ve saldırılara karşı koruyor. Kurulan güvenlik sisteminin tamamı modüler tasarıma sahip olup sistem ihtiyaç duyulduğunda kolayca genişletilebiliyor.