awaza kongre merkezi 01

Awaza Kongre Merkezi’nde Ateksis

Dünya çapında birçok saygın projeye imza atan Polimeks İnşaat’ın ana yüklenicisi olduğu, açılışı yapılan “Awaza Kongre Merkezi” projesinde Ateksis ekibi Türkmenistan’ın Türkmenbaşı şehrinde profesyonel ses, ışık, görüntü ve canlı yayın altyapı sistemlerinin kurulumlarını başarıyla gerçekleştirdi.

Guinness Rekorlar Kitabı’na giren 211 metrelik Aşgabat Televizyon Kulesi ve Aşgabat Konser ve Tiyatro Salonu gibi önemli projeler gerçekleştiren Polimeks, Türkmenbaşı’nda görkemli bir projeye daha imza attı. Proje 130 bin m2 arazi üzerinde 7,700 m² kapalı alana sahip. 9 katlı proje kapsamında 2000 kişilik çok amaçlı salon, 500 kişilik konferans salonu ve 122-103-80 kişilik toplantı salonları bulunuyor. Bunların yanı sıra 450 ve 250 kişilik banket salonları, 150 kişilik basın salonu, 60 kişilik meclis salonu, 17 kişilik devlet başkanları toplantı odası, imza salonu, hükümet heyetlerinin iki taraflı görüşme salonları ve VIP Sinema salonu da tesisteki tamamlayıcı salonlar olarak hizmet veriyor. Bu saygın kongre merkezinde Türkmenistan Cumhurbaşkanına ve konuk devlet başkanlarına özel çalışma ve dinlenme odaları da unutulmamış.

750 m2’lik sahnesi, 65 m2’lik hareketli orkestra platformu ve 800 koltuklu balkonu ile 2000 kişilik çok amaçlı salon, çok uluslu konferanslardan büyük ölçekli konserlere, tiyatro oyunlarından operaya birçok aktivitenin teknik gereksinimlerini karşılayabilecek şekilde tasarlandı. Profesyonel Seslendirme, Işıklandırma, A/V Görüntü Sistemleri, Canlı yayın altyapı sistemleri, Konferans ve Simultane Çeviri Sistemlerinin ürün tedarik, montaj, entegrasyon ve devreye alma işlemlerinin tamamı Ateksis tarafından gerçekleştirilmiştir.

2000 kişilik konferans salonunda, alanında önde gelen markaların en kaliteli modellerinin kullanıldığı, yukarıdaki amaçların tümüne hitabeden sistemler kuruldu. Ses sisteminde yüzün üzerinde kabin hoparlör ve 68 anfi kanalı kullanıldı. Sahne ve kontrol odası mikserleri olarak fiber optik altyapı ile haberleştirilen 192 kanal dijital ses mikserleri kullanıldı.

Sahnenin profesyonel ışıklandırma sistemi, esnek ve çok çeşitli bir alt yapıda tasarlanmış olup her türlü etkinliğin göz alıcı efektlerle süsleyebilecek yapıdadır. Sistemde 80 adet hareketli wash ve spot ışıklar ile birlikte sahne üzerinde detaylı aydınlatma etkilerini yakalayabilmek adına toplamda iki yüzün üzerinde ışık kullanılmıştır. Sistemde 288 kanal dijital dimmer ünitesi kullanılmıştır. Işık kontrol masasının yanı sıra bilgisayar üzerine kurulan yazılım ile sistem kontrolü yedeklenmiştir.

Salonda görüntüleme sistemi olarak, sahne içine yerleştirilen 15mx8.5m ölçülerindeki 6mm piksel aralığına sahip led wall ekran seçildi. Sahnenin çok amaçlı ve hareketli yapısına uygun olarak, bu ekran motorlu bir mekanizma ile asıldı. Toplam sekiz tonu aşan ekran, altı adet iki ton kapasiteli motor ile sofit boşluğuna çekilerek gizlenebilecek şekilde monte edildi. Konferans ve çeviri sistemleri, uluslararası toplantılara uygun şekilde tasarlanmıştır. Binanın açılışını takiben bu salonda yapılan maslahat toplantısında farklı ülkelerinde elçilerinin bulunduğu toplantıda, salon içinde yapılan tüm konuşmalar 2000 ziyaretçiye 6 farklı dilde yayın yapılarak aktarıldı ve ziyaretçilerin beğenisini kazandı. İkinci büyük salon olan 500 kişilik konferans salonunda uluslararası düzeyde toplantılara uygun bir multimedya altyapısı oluşturuldu. Salonun ses sistemi için mimari projelere uygun ve salonda kullanılan malzemelerin yansıtma özellikleri göz önünde bulundurularak salonda en tatmin edici sesi yakalamak adına akustik simülasyon projeleri çıkarılmış, hoparlör yerleşimleri ve sistem ayarları bu projeler doğrultusunda yapılmıştır. Ses sisteminde sahnenin sağ ve sol üst noktalarına 2 adet 4’lü line array hoparlör ve bu hoparlörleri destekleyen 2 adet subwoffer, 4 adet monitör hoparlör kullanı- larak mükemmel bir ses kalitesi sağlanmıştır. Dijital network processing ve amplifikasyon sistemi desteği ile toplamda 110 dB ses seviyesine ulaşılmıştır.

Sahnenin ışık sistemi yine sahne boyutları esas alınarak sahne önünde 12, sahne üzerinde ise 8 adet kullanılmak üzere led spotlarla sağlanmıştır. Sistemin kontrolü, kontrol odasında bulunan bilgisayar üzerinden yapılabildiği gibi kullanıcıya hareket özgürlüğü sağlamak adına IPAD üzerinden kontrol edilecek şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca salonun genel aydınlatması da, sisteme entegre edilerek kullanıcının istekleri doğrultusunda farklı senaryo grupları oluşturulabilmektedir.

Görüntü sistemi, 25 metrekarenin üzerindeki perde ile 30 metre mesafeden her türlü sunum ve sinema uygulamalarına uygun olacak şekilde seçilmiştir. Salonda 6 farklı dilde tercüme yayını yapılabilmektedir. Tercü- manlar, salon içinde bulunan HD Konferans kameraları sayesinde konuşmacıların görüntüsünü önlerindeki monitörlerden izleyip çevirilerini yaparken, tercüme odalarından yayınlanan her dil RF teknolojisi ile çalışan kablosuz çeviri kulaklıklarına aktarılarak dinleyicilere kesintisiz bir dinleme kalitesi sağlanmıştır.

Binada 3.katta yer alan 122,103 ve 80 kişilik toplantı salonları küçük ölçekli toplantı ve seminer ihtiyaçlarını karşılamaya uygun şekilde yapılandı- rıldı. Seslendirme sisteminde, ses kalitesinin yanında mimari yapıya uygun olacağı düşünülen 2 yollu hoparlörler kullanıldı. Belirlenen ihtiyaçlar doğrultusunda kablosuz mikrofonlar ile birlikte dijital konferans üniteleri kesintisiz bir ses kalitesi sunarak tam puan almıştır.

Görüntü sisteminde, salonların boyutları ve odanın aydınlatma değerleri düşünülerek uygun projeksiyon cihazları konuldu. Salonların büyüklüğü ile orantılı motorlu perde ile küçük ölçekte toplantı ve seminerlere uygun olacak şekilde dizayn edilmiştir.

Tesisteki en göz alıcı salonlardan biri olan 17 kişilik devlet başkanları toplantı odası başka bir deyişle elips salonda, özel üretim altın rengi gömme tip Bosch konferans üniteleri ve motorlu monitörler ile salona teknolojik olarak da ayrıcalık katıldı. Konferans sistemi ile entegre şekilde çalışarak, konuşan delege pozisyonuna otomatik dönen kameralar ve bunların hem delegelerin önündeki monitörlere hem de salonun dört tarafında bulunan LCD ekranlara yansıtılması büyük beğeni topladı.

150 kişilik basın brifing salonu 3×3 LCD video Wall ekranı, basın için ses dağıtım panelleri ve line array hoparlörlerle donatıldı. Salon son derece güzel iç mimarisinin yanı sıra muhteşem Hazar denizi manzarası ile de göz alıcı bir yapıya sahip.

Tesisin zemin katında balo ve kokteyl toplantıları yapmak amacı ile tasarlanan iki banket salonu bulunuyor. Salonlardan biri 450 kişi kapasiteli ve ikiye bölünebiliyor. Diğeri ise 250 kişi kapasiteli. Salonlarda görüntü sistemleri olarak yüksek çözünürlüklü projektörler ve motorlu perdeler bulunuyor. Salon içindeki kameralar sayesinde kontrol odasından salon izlenebildiği gibi istenildiğinde diğer salonlara da bu görüntüler yayınlanabiliyor. Yine zemin katta yer alan VIP sinema salonunda dijital sinema makinesi, sinema prosesör ve amplifikatörleri ile birlikte 5+1 ses sistemini oluşturan hoparlörler kullanıldı. Salonun tamamen kumaş kaplı iç mimarisi kompakt ve çok kaliteli bir sinema deneyimi sunuyor. Tesisteki tüm salonlar ve kontrol odaları arasındaki dâhili iletişim interkom sistemleri ile gerçekleştirildi. Bu amaçla toplam 16 teknik odada, 24 tuşlu dijital interkom paneli ve kablosuz haberleşme için 14 freespeak beltpack ünitesi kullanıldı.

Tesiste, 28 noktadan, naklen yayın araçlarının yanaşacağı odaya, naklen yayın altyapısı olarak hybrit, triax ve fiberoptik kablolar çekildi. Her bağlantı paneli, iki ya da üçer adet hybrit ve triax kamera bağlantısı ve 8 core fiberoptik uçla donatıldı. Canlı yayın altyapısında kullanı- lan kablolar, dünyanın bu konularda önde gelen üreticilerinden sağlandı. Ayrıca her salondan HD-SDI sinyaller fiber optik altyapıyla bu odaya aktarıldı. Buradaki 40×40 video router ile salonların ve naklen yayın araçlarının görüntüleri ve sesleri birbirilerine iletilebildi. Yine tüm salonlardan bu odaya, sekizer kanal analog ses kablosu da çekilerek, hem salonların kendi arasında hem de canlı yayın aracı ile salonlar arasında ses iletişimi sağlandı. Böylece örneğin çok amaçlı 2000 kişilik salondaki aktivitenin ses ve görüntüsü, tesis genelindeki tüm salonlara ve naklen yayın araçlarına ulaştırılabildi.

Multimedya sistemlerinin data haberleşme altyapısı, binanın IT sisteminden bağımsız olarak, profesyonel sistemler bünyesinde çözüldü. Böylece yüksek bant genişliği isteyen, ses ve görüntü sistemlerinin organizasyonu Ateksis tarafından yapılarak, binanın IT sistemine yük olmaktan çıkartıldı. Bu amaçla, naklen yayın aracı bağlantı odası merkez alınarak, tüm kontrol odaları arasında fiber optik kablo altyapısı oluşturuldu. 2 yılı aşkın projelendirme, süpervizyon, montaj test ve devreye alma sürecinde, otuz kişiyi aşan Ateksis ekibi, bu saygın projeyi başarı ile tamamlamaktan gurur duyuyor.

 

Share