Proje, yaklaşık 50.000m²’lik alana sahip iki adet 5 yıldızlı oteli kapsamaktadır. Azerbaycan’ın başkenti Bakü’nün 250km kuzeyinde, eşsiz doğası ile ünlü Gusar bölgesinde yer alan Shahdag Kış Turizmi Kompleksi Projesi kapsamında bulunan Palace Hotel ve Five Star Hotel ismindeki iki otel toplam 331 odadan oluşmaktadır.
Oteller, özellikle kış turizmi olmak üzere yılın her zamanı yerli ve yabancı turistlere en iyi şekilde hizmet etmeyi planlamaktadır. İnşaatı Pasha Construction tarafından yapılan işin tüm mekanik ve elektrik (MEP) tesisat işlerinin teknik müteahhitliğini AE Arma-Elektropanç gerçekleştirmektedir.
Otellerin zayıf akım sistemleri kapsamındaki IP CCTV, Acil Anons, Genel Müzik Yayını, Yangın Algılama, Fire Telephone, Hırsız Alarm ve bu sistemlerin tek bir çatı altında kontrol edildiği Bina Entegrasyon Sistemi çözümleri Ateksis tarafından sağlanmaktadır.
IP CCTV Sistemi’nde; Palace Hotel’de 157 ve Five Star Hotel’de 130 adet olmak üzere toplam 287 adet IP kamera kullanılmıştır. İç mekandaki kameralar mimari yapıya da uygun olarak 200 serisi sabit dome IP kameralardan, dış mekan ve otopark kameraları ise HD çözünürlüklü NBN-921 serisi kameralardan oluşmaktadır. Sistemin yönetimi Bosch Video Management Software (BVMS) ile sağlanmaktadır. Kayıtlar ISCSI kayıt ünitelerinde tutulmaktadır. İzlemeler, profesyonel iş istasyonları ile her iki otelde 14’er adet olmak üzere toplam 28 monitör ile yapılmaktadır.
Yangın Algılama Sistemi’nde; Palace Hotel’de 2048 adres ve Five Star Hotel’de 1800 adres kapasiteli Bosch modüler FPA-5000 serisi yangın alarm panelleri kullanılmıştır. Otel odalarında kullanılan optik duman detektörlerinin tabanları buzzer’lı modeller seçilmiş ve konukların olası bir yangın anında en iyi şekilde güvenliklerinin sağlanması planlanmıştır. Palace Hotel’de ayrıca iki adet tekrarlama paneli ile sistem durumunun uzak noktalardan da izlenmesi mümkündür. Oteldeki hassas yangın algılama yapılacak noktalar için (server odaları) Titanus serisi hava örneklemeli algılama teknolojisi kullanılmıştır.
Yangın algılama sistemi kapsamında ayrıca Palace Hotel’de 21 ve Five Star Hotel’de 18 adet olmak üzere yine Bosch marka Fire Telephone’lar kullanılmıştır. Bu telefon istasyonları kendi paneli ve dahili telefon ünitesi ile beraber sahaya monte edilmekte ve sistem merkezi ile dahili bir haberleşme imkanı sağlamaktadır.
Acil Anons Sistemi’nde, Bosch’un en üst düzey dijital seslendirme platformu olan Praesideo serisi kullanılmıştır. Palace otelde toplam 14 adet acil anons bölgesi, Five Star Otel’de 12 adet acil anons bölgesi bulunmaktadır. Kullanılan hoparlör mimari yapıya uygun olarak seçilmiş ve uluslararası standartlara uygun olarak metal fire dome’ları ve seramik konektörleri ile tedarik edilmiştir.
Genel Müzik Yayını Sistemi, acil anons sisteminden tamamen bağımsız olarak tasarlanmış ve yine Praesideo serisi tercih edilmiştir. Otellerde müzik yayını yapılacak hem genel alanlar (lobi gibi) hem de özel alanlar (Spa odaları) için özel tasarım metal kanal seçim ve ses kontrol üniteleri kullanılmıştır. Bu üniteler doğrudan ana kontrol ünitesi ile haberleşerek müzik kanalı seçmekte hem de ses seviyesini ayarlamaktadır.
Hırsız Alarm Sistemi’nde her iki otelde de Bosch’un en üst seviye MAP-5000 panelleri kullanılmaktadır. Sahada kullanılan giriş modüllerine bağlı olan uç elemanlar, bu giriş modülleri üzerinden adreslenebilmekte ve sistem merkezinde adresli olarak durum bilgisi görüntülenebilmektedir. Uç eleman olarak özellikle acil durum çıkışlarının durumlarını izlemek için kullanılan manyetik kontaklar ve ayrıca PIR dedektörler ve panik butonlar kullanılmıştır. MAP-5000 panelleri ayrıca bir OPC modülü üzerinden bina entegrasyon sistemine de entegre olarak diğer sistemlerle tek bir çatı altında çalışma imkanı sunmaktadır.
Bina Entegrasyon Sistemi kapsamında, her iki otelde de birbirinden bağımsız olarak IP CCTV, Yangın Algılama ve Hırsız Alarm Sistemleri tek bir yazılım üzerinde entegre olarak çalışabilmektedir. Bu kapsamda hem bu sistemlerin uç elemanlarının, alarm bilgilerinin ve hata durumlarının harita üzerinden izlenebilmesi, hem de istenilen senaryoya bağlı olarak sistemlerin birbiri ile tam bir entegrasyon dahilinde çalışabilmesi mümkündür.
Bir yanıt yazın