Bosch Güvenlik Sistemleri Video Sistemler Ürün Yöneticisi Sinem Özdemir ile Dünya’da ve Türkiye’de gelişen teknoloji ile birlikte sürekli olarak büyüme gösteren Video sistemleri çözümleri, kapsam ve kolaylıklarıyla ilgili bir söyleşi gerçekleştirdik.
1)Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
Merhaba. 1990 yılı Çorlu doğumluyum. Uludağ Üniversitesi Elektronik Mühendisliği bölümü mezunuyum. 2013 yılında üniversiteden mezuniyetimin hemen akabinde zayıf akım sektöründe çalışmaya başladım. 2 yıllık sektör tecrübemin ardından, 1 yıl Microsoft Türkiye’de yazılım (Dynamics CRM Online) satışında görev aldım. Son 2,5 yıldır Bosch Güvenlik Sistemleri’nde Video Sistemler Ürün Yöneticisi olarak çalışıyorum.
Boş vakitlerimde seyahat etmekten, kitap okumaktan ve dünya sinemasını takip etmekten keyif alırım.
2) CCTV sektörünün güncel durumu hakkında bilgi alabilir miyiz? Türkiye’deki sektörü değerlendirir misiniz?
Güvenlik sektörünün genelinde, video gözetim sistemleri (CCTV) sektörün oldukça büyük payını oluşturuyor. Video gözetim sistemleri dinamik ve kendini sürekli yenileyen bir sektör olması nedeniyle, teknolojinin uygulanabilirliği de oldukça yüksek seviyede. Analog sistemlerden IP sistemlere dönüş, video analiz uygulamalarının hayatımıza girmesi gibi teknolojik gelişmelerle birlikte, CCTV sistemlerin kullanımı, erişilebilirliği ve verimliliği arttı. Türkiye’de önemli projelere sahip bir ülke olarak bu sektörü global ile paralel takip ediyor ve yenilikleri uyguluyor. Dünya çapında, bu sektörde önemli söz sahibi olan hemen tüm markalar, Türkiye’deki potansiyelin farkında ve çeşitli ölçeklerdeki çözümleriyle kendilerine projelerde yer buluyor, Türkiye’de yatırım yapmaya devam ediyor.
Profesyonel pazar araştırma raporları da Türkiye ve dünyada video gözetim sistemleri sektörünün en azından önümüzdeki 5 yıllık dönemde büyümeye devam edeceğini gösteriyor.
3)Dünya’daki CCTV sektörü ekipmanları hakkında belirlenen standartlar ile Türkiye’deki standartlar konusundaki görüşleriniz nelerdir?
Bosch’un da kurucu üyeleri arasında bulunduğu, CCTV ürünlerinin birbirleri ile haberleşmesi için oluşturulmuş ve dünya çapında kabul görmüş ONVIF Açık Arayüz Platformu sektörün en bilinen özel standardizasyon kurumu diyebiliriz. Bununla birlikte elektronik ürünlerin insan sağlığına ve çevreye zarar vermemesi adına Avrupa Birliği’nce standardize edilmiş Elektromanyetik Uyumluluk (EMC) ve Alçak Gerilim Direktifi (LVD) standartları CCTV ürünleri için de geçerli. Bu anlamda CE uyumluluğuna sahibiz.
Bir diğer özel standart olarak ‘International Electrotechnical Committee’ nin IEC-62676 dünya çapındaki standardını gösterebiliriz. Kameraların çözünürlük, WDR, ışık hassasiyeti gibi değerlerinin aynı test koşullarında ölçülerek belirlenmesine yönelik bu standardı yine Bosch’un da aralarında bulunduğu birçok öncü marka kullanıyor.
Sonuç olarak Türkiye’de de dünya çapında ve Avrupa Birliğince belirlenen bu bahsettiğimiz standartları dikkate alıyor.
4)Bosch CCTV sistemleri çözümlerinden bahsedebilir misiniz? Çözüm ortaklarınıza sağladığınız kolaylıklardan ve çözümlerin kapsamlarından bahseder misiniz?
Bosch video gözetim sistemleri ürün portföyümüz, bir CCTV sistemindeki tüm temel ihtiyaçları sunabildiğimiz ürünlerden oluşuyor. Portföyümüzde 1MP’den Ultra HD çözünürlüğe çeşitli model IP kameralar, kayıt üniteleri, video yönetim yazılımı, endüstriyel tip monitörler, sunucular, dekoder, enkoder cihazlar ve çeşitli yardımcı aksesuarlar mevcut. Network altyapısı ve kablolama konusunda da iş ortaklarımız çözüm üretmektedir.
Kullanıcıların projelerdeki talep ve ihtiyaçlarına göre ürünlerimizi giriş seviyesi, orta ve üst seviye olarak segmente etmiş durumdayız. Orta ve üst segment kameralarımız üzerinde yerleşik video analiz özelliklerini, ilave lisans ücreti olmadan kullanıcılarımıza sunuyoruz. Sınır ihlali, kayıp obje, kişi sayma, bölgeye izinsiz giriş gibi 16 farklı alarm kuralı tanımlayabiliyoruz. Bu kuralların 8 adedi tek bir Bosch kamera üzerinde aynı anda aktif edilerek kullanılabiliyor.
Video analizlerimizin obje sınıflandırma, renk, yön veya boyuta göre nesne filtreleme gibi kabiliyetleri video analizlerin özelleştirilip, trafik uygulamaları, çevre güvenlik, perakende gibi çeşitli uygulama alanlarında kullanılabilmesini sağlıyor.
Geçtiğimiz yıl bağımsız CCTV araştırma firması IPVM tarafından Bosch Akıllı Video Analiz özellikleri test edilerek, performans ve kullanım kolaylığı açısından en başarılı video analiz markalarından biri olarak belirlendi. Bugün Türkiye ve dünyada video analiz özelliklerimiz tüneller, havalimanları, hastaneler gibi çeşitli önemli projelerde aktif olarak kullanılıyor.
Video yönetim yazılımımız BVMS, 200.000 kameraya kadar bir sistemi yönetebilecek kabiliyette. Kameralarımız arada bir NVR cihaza ihtiyaç olmadan, doğrudan kayıt depolama cihazına veri gönderme özelliğine sahip. Bu sayede toplam sahip olma maliyeti azaltıldığı gibi, ara bir cihazdan kaynaklanabilecek arıza riski de ortadan kalkmış oluyor. BVMS yazılımımızın bileşenlerinden, video kayıt yazılımımız VRM, IP kameralar ve kayıt depolama cihazı arasında bir nevi ‘trafik polisi’ görevini üstlenerek, kaydın sorunsuzca gerçekleşmesini ve sistem haberleşmesini sağlıyor.
Yeni ürün geliştirmesi yaparken, ürünlerimizin son kullanıcı tarafında projelendirilmesi ve satışından sorumlu çözüm ortaklarımızın geri bildirim ve taleplerini göz önünde bulunduruyoruz. İhtiyaca yönelik ürünler sunabilmeye özen gösteriyoruz. Çözüm ortaklarımızın ürün ve çözümlerimiz hakkında en son bilgi ile donatılmış olması açısından teknik ve ticari eğitimler düzenliyoruz.
5)Bosch CCTV sistemlerinde Ateksis ile yürütmüş olduğunuz süreç hakkında neler söylemek istersiniz?
Ateksis Bosch Güvenlik Sistemlerinin EMEA (Avrupa, Ortadoğu ve Afrika) bölgesindeki en köklü ve tecrübeli çözüm ortaklarımızdan biri. 17 yılı aşkın süredir Bosch güvenlik çözümleri ile son kullanıcıya değerli çözümler ürettiği projeleri başarıyla tamamlıyor.
Ateksis’in yakın zamanda tamamladığı projelerden biri Adana Entegre Sağlık Kampüsü. 1.550 yatak kapasitesine sahip Adana Entegre Sağlık Kampüsü’nde Bosch video gözetim, yangın algılama, acil anons ve genel seslendirme, kartlı geçiş sistemleri ve hırsız alarm sistemlerinden oluşan çözümler sunuyor. Hastanenin güvenliği toplam 2000 adet kameradan oluşan video sistemleri ile 7 gün 24 saat boyunca koruma altına alınıyor. 2017 yılı Eylül ayından itibaren hizmet vermeye başlayan hastanede, zayıf akım sistemleri Bosch’un Bina Entegrasyon Sistemi BIS ile tek bir platform üzerinden yönetiliyor.
Önümüzdeki yıllarda da Ateksis ile birlikte önemli projelere imza atmaya ve büyümeye devam edeceğimize inanıyorum.
6)Bosch CCTV sistemlerini rakiplerinden ayıran özellikler nelerdir?
Bosch yalnızca uzmanı olduğu ürünleri üreten ve teknolojiye adanmış büyük bir mühendislik firması. Ürünlerimizde birinci önceliğimiz her zaman kalitedir. Üretilen her ürünün kaliteli, yüksek performanslı ve arıza oranı düşük olması titizlik gösterdiğimiz ilk konudur.
Video gözetim sistemlerimizin ayırt edici ve tercih sebebi özelliklerinden birisi de daha önce yukarıda bahsettiğim kameralarımızda bulunan video analiz özellikleri. Video analiz tarafındaki bilgi birikimimiz, Bosch’un otomotiv veya yeni adıyla mobilite çözümleri iş koluna dayanıyor. Araç üzeri kamera ve sensörler ile uygulanan analizler, güvenlik sistemlerinde ihtiyaç olmasının ardından güvenlik kameralarımıza uygun hale getirilmiş. Almanya’da bulunan yazılım geliştirme ekibimiz analiz konusunda sürekli aktif şekilde çalışıyor ve iyileştirme yapmaya devam ediyor.
Öte yandan kullanıcılara kullanım ve kurulum kolaylığı sağlayacak özel ürünler geliştirmeye devam ediyoruz. Örneğin bu yılın başında Flexidome IP Starlight 8000i adında dome tipinde yeni bir model kameramızı satışa sunduk. Bu kamerayı özel kılan, sabit dome kamera olduğu halde, lensi üzerinde bulunan pan ve tilt motorları sayesinde, manuel müdahaleye gerek olmadan, bakış yönünün ve lens odağının uzaktan ayarlanabiliyor olması. ‘Proje Asistanı’ adını verdiğimiz ücretsiz tablet uygulaması ile kameraya wireless özelliği üzerinden uzaktan bağlanılarak ayarları yapılabiliyor.
Bir diğer örnek geçtiğimiz yıl satışa sunduğumuz optik ve termal lensi hareketli bir gövde üzerinde buluşturduğumuz MIC IP Fusion 9000i model kameramız. Bu kameramız ‘fusion’ adını, optik ve termal görüntü üzerinde metaveri birleştirmesi yapabilmesinden alıyor. Yani optik sensör ile yoğun duman veya sis gibi engeller nedeniyle algılama yapılamayan görüntüde termal üzerinden alarm bilgisi alınarak, optik görüntüye aktarılıyor. Aynı zamanda bu model kameramız hareket halinde iken analiz yapabilme özelliğine sahip. Bu ve benzeri teknolojilerimiz sayesinde daha güvenli alanlar oluşturabilmeyi amaçlıyoruz.
CCTV sistemlerin yanında kartlı geçiş, yangın algılama, seslendirme ve acil anons, hırsız alarm sistemlerini de sunabiliyor ve bu ürünlerimizi çatı entegrasyon yazılımı altında çözüme dönüştürüyor olmamız tercih sebebi olmamızı sağlayan güçlü yanlarımızdan biri. Aynı zamanda açık bir sistem olarak her zaman 3. Parti sistemlerin entegrasyonunu destekliyoruz.
7)Gelişen teknoloji ile birlikte gelecek dönemdeki hedefleriniz nelerdir?
Nesnelerin İnterneti teknolojisinin yoğun olarak konuşulduğu bu günlerde, biz de bu konuda yoğun çalışmalar yapıyoruz. Önümüzdeki 2 yıl içerisinde kameralarımızı ‘Android’ platformuna taşıyarak, kullanıcıların geliştirdikleri uygulamaları kamera üzerinde kullanabilmelerine olanak tanıyor olacağız.
Son yıllarda bizim sektörümüzde de konuşulmaya ve uygulanmaya başlanan bulut çözümler gelecek dönemde hızla yaygınlaşmaya devam edecek. Biz bu konuda perakende sektörüne değer katabilmek adına ‘Mağaza İçi Analiz’ adını verdiğimiz, kullanıcıların mağazalarını daha verimli hale getirmelerini amaçlayan raporlama çözümümüzü bulut üzerinde gerçekleştiriyoruz.
Bosch video gözetim sistemleri olarak, her zaman kullanıcıların kayıt ettikleri büyük boyutlardaki veriyi en etkili şekilde kullanabilmelerini, onlar için anlamlı olan kısmına en kolay ve en hızlı şekilde ulaşabilmelerini amaçlıyoruz. Önümüzdeki dönemde de çalışmalarımız bu yönde olacak.