Yaklaşık son 10 yıldır hızla ilerleyen mobil cihaz pazarında bugün gelinen noktada, tipik bir mobil cihazın içerisinde, 1969 yılında üç insanı Ay’a götürüp geri getiren Apollo 11 uzay aracının seyrüsefer bilgisayarında* yer alandan, yedi milyon kat daha hızlı işlemciler yer almakta. Çoğunlukla mobil cihazlar için üretile gelen bu işlemcilerden, diğer sektörler de yararlanıyor. Buna örnek olarak, kimi Video Gözetim Sistemi kameraları, daha kaliteli görüntüleri, daha düşük bant genişlikleriyle kullanıcısına sağlayabilmek için bu tür işlemcilerden yararlanıyor. Bununla birlikte bazı üreticiler, akıllı kamera ürünleriyle son kullanıcılara, görüntüleri daha anlamlı hale getirecek analizler sunabiliyor.
Yıllar önce mobil telefon üreticileri, cihaz donanımları ile birlikte, bu donanımın kullanımını sağlayacak işletim sistemlerini de kendileri üretmek zorundaydı. 2008 yılında yayınlanan Android işletim sistemiyle, Google, mobil cihaz pazarına ilk adımlarını atıyordu. Bu tarihten sonraki birkaç yıl içerisinde, müşterilerin merakla beklediği yeni mobil telefon modellerinden Android işletim sistemini kullanmayan çok azı kalmıştı. Android işletim sistemine sektördeki bu ağırlığını sağlayan, donanım üreticilerinin yazılım giderlerini azaltmalarını sağlayan komple bir işletim sistemi sunmasının yanı sıra, son kullanıcılara, yıllardır alıştıkları online servislere ceplerindeki cihazlarla erişebilmenin daha rahat yollarını sunmasıydı. Ayrıca, belki de en önemlisi, meraklılarına ve ilgililerine, Android işletim sistemi üzerinde çalışacak uygulamalar geliştirebilmelerini sağlayacak araçları ve bu uygulamaları diğer insanlarla buluşturacak ve ürettikleri uygulamalar ile para kazanabilecekleri mecrayı sunuyor olmasıydı.
Açık kaynak kodlu ve Linux tabanlı olan Android işletim sistemi, mobil cihazlarda görünmesinin üzerinden günümüze geçen bu sürede sadece mobil telefonlarla sınırlı kalmayıp başka cihazlarda da kendine yer buldu. Akıllanan televizyonlar, uydu alıcıları, tablet bilgisayarlar ve akıllanan saatler Android işletim sistemini kullanan mobil telefon haricindeki cihaz örneklerinden birkaçı sadece.
Bağımsız olarak faaliyetlerini yürüten bir Bosch Start-up firması olan Safety & Security Things GmbH (S&ST), “Android Open Source Project” tabanlı Camera OS işletim sistemi ile Android işletim sisteminin mobil telefonlara kazandırdığı gibi bir teknolojik ivmeyi güvenlik kameralarına getirmeyi planlıyor. Mobil cihazlarda deneyimlediğimiz özgürlüğü, bu zamana kadar genellikle statik kalan güvenlik kamerası piyasasında da görebileceğiz. Benzer ekosistemlerde yıllarca deneyim kazanmış geliştiriciler için sunduğu kütüphaneler ve son kullanıcıya erişimlerini sağlayacak olan market altyapısıyla S&ST, ihtiyaca yönelik uygulamalarla Video Gözetim Sistemi kavramına yeni bir bakış açısı getirecek.
Daha Akıllı güvenlik kameraları
Yapay zekâ, 1955 yılında akademik bir alan olarak tanımlandığından beri pek çok aşamadan geçti. Geleceğinde ortaya çıkarabileceği karamsar ve iyimser pek çok senaryonun tartışıldığı alan, insan zekasının detaylı olarak tanımlanmış kurallar aracılığıyla taklit edilebileceği varsayımına dayanıyordu. İlerleyen yıllarında yapay zeka araştırmaları, bunun yeterli olmadığını ortaya koydu ve bu çalışmalar ile birlikte yapay zeka konusu içerisinde makine öğrenme kavramı ortaya çıktı.
Makine öğrenme, beyindeki nöronları taklit eden yapay sinir ağlarının, kapsamlı veri setleri ile eğitilmesi mantığına dayanıyordu. Ancak, yeterli işlem kapasitesi sunamayan işlemciler ve mevcut olmayan kapsamlı veri setleri, alanın gelişmesinin önündeki en büyük engeller olarak yıllarca kaldı. 2010 yılıyla birlikte, işlemci kapasitelerinin artması, GPU ve TPU gibi özelleşmiş işlemcilerde gelişmelerin yaşanması ve internetin yaygınlaşması ile birlikte, bu alandaki çalışmalar yeniden hız kazandı. Makine öğrenme ve dolayısıyla yapay zeka kavramı, finans, lojistik, sağlık ve bilgisayar görüş (computer vision) konuları olan, nesne algılama ve nesne tanıma konularında kendine daha ağırlıklı olarak yer bulmaya başladı.
Bilgisayar görüşü (Computer vision) güvenlik kameralarını ilgilendiren, makine öğrenme konusundaki belki de en önemli alan. Mobil işlemcilerdeki gelişmeler, işlemci hızlarının artmasıyla birlikte, aynı yapı içerisine entegre edilen GPU ve hatta TPU üniteleri, mobil cihazların görüntü işleyebilme kapasitelerini önemli ölçüde arttırdı. Mobil platformalar için de yayınlanan, Tensorflow, ONNX, Qualcomm Neural Processing SDK gibi kütüphaneler ortaya çıktı. Yüksek kapasiteli bilgisayarlarda eğitilen yapay sinir ağı modelleri, mobil cihazlar üzerinde de kullanılabilir oldu. S&ST tarafından yayınlanan “Android Open Source Project” tabanlı Camera OS ile bahsedilen bu kütüphanelerin ve ihtiyaca göre eğitilmiş modellerin, mobil telefonlardaki uygulama mantığıyla güvenlik kameraları üzerinde son kullanıcıyla buluşmasının önü açılıyor. Sektörde yer alan firmaların, neredeyse tamamen kamera üreticilerine bağımlı olduğu görüntü analizi imkanlarından daha fazlasını müşterilerinin kullanımına sunabilmelerine olanak sağlayan bu yapı, aynı zamanda, işlem yükünün çoğunlukla merkezi bir bilgisayarda olduğu analiz yazılımlarının, güvenlik kamerası gibi sistemde uçta yer alan bir cihaz üzerinde yapılabilmesi imkanını sağlayarak, projelerini dağınık ve kolay ölçeklenebilir tasarlayabilmelerine izin veriyor. Yalnızca gerekli olan kameralarında ihtiyaçları doğrultusunda, S&ST uygulama marketinden satın alacakları uygulamalarla müşterilerine, yapay zeka destekli Video Gözetim Sistemi çözümleri sunabilmelerinin yanı sıra, açık olan kütüphaneleri ile S&ST için kendi müşterilerine özel uygulamalarını da geliştirebilirler.
Giderek yaygınlaşan nesnelerin interneti (IOT) olgusundan ortaya çıkan S&ST Camera OS, kamera üreticileri, yazılım geliştiriciler, entegratörler ve son kullanıcılar arasında verimli bir ekosistem kurmayı hedefliyor.
Detaylı bilgi için https://www.securityandsafetythings.com/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
*Apollo Guidance, Navigation and Control Hardware Overview https://ntrs.nasa.gov/archive/nasa/casi.ntrs.nasa.gov/20090016290_2009014409.pdf
Adil Öztop | [email protected]
Şehir Teknolojileri hakkında daha fazla bilgi almak için şimdi Teknomaks’ı ziyaret edin!