Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Yangın Algılama ve İhbar, Acil Anons, Kartlı Geçiş, Kapalı Devre Kamera (Video Gözetim Sistemi), Merkezi Saat ve IPTV sistemleri için, 1. faz kapsamında; Bursa Şehir Hastanesi, Adana Şehir Hastanesi, Medipol Hastaneler Kompleksi gibi birçok başarılı hastane projesi referansı bulunan Ateksis tercih edilmiştir.
İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi yeniden yapılarak Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi adını almıştır. Yeniden yapım aşamasında akıllı ve yeşil bina kriterlerine uygun, aynı zamanda sismik izolatörler kullanılarak depreme dayanıklı ve deprem anında kesintisiz hizmet verecek şekilde tasarlanmıştır.
İstanbul’u Dünya Sağlık Başkenti yapma yolunda bir adım olan bu hastanede 1. faz kapsamında toplamda 180 bin metrekarelik kapalı alana, toplam 758 yatak, 27 ameliyathane, 96 yoğun bakım yatağı ve 175 polikliniği bulunan Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi 2 fazda bitirilmesi planlanmıştır. Hastanenin 1. fazı tamamlanmış olup, 5 Eylül 2020 tarihinden itibaren hizmet vermeye başlamıştır.
Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Yangın Algılama ve İhbar, Acil Anons, Kartlı Geçiş, Kapalı Devre Kamera (Video Gözetim Sistemi), Merkezi Saat ve IPTV sistemleri için, 1. faz kapsamında; Bursa Şehir Hastanesi, Adana Şehir Hastanesi, Medipol Hastaneler Kompleksi gibi birçok başarılı hastane projesi referansı bulunan Ateksis tercih edilmiştir.
1. etabında 5 blok bulunan Prof. Dr. Süleyman Yalçın Hastanesi’nde Yangın Algılama ve İhbar Sistemi ile Kartlı Geçiş Sistemi Siemens ile projelendirilirken, Acil Anons ve Video Gözetim Sistemi için Bosch markası ile ilerlenmiştir.
Siemens’ in Cerberus Pro ailesine ait olan FC726 kontrol panelleri, geniş ölçekli ve kompleks uygulamalar için yangın döngülerinde esnek planlama imkânı sunmaktadır. 1512 adres kapasitesine sahip olan paneller olası bir kaybın önüne geçmek için her blok altında ayrı olarak gruplandırılırken, panellerin birbirleriyle network üzerinden haberleştirilmesi ile de yedeklilik sağlanmıştır. Yaklaşık olarak 10 bin noktanın bulunduğu sistemde grafik ekran yazılımı adresli ekipmanların izlenebilmesine olanak tanımakta, herhangi bir noktadan gelen olası bir alarm durumunda, ilgili bölgenin kat planı ve alarma geçen noktanın tam yeri otomatik olarak alarm ekranına gelmektedir.
SiPass Integrated, her birine 96 okuyucu bağlanabilen, sistem kapasitesi yüksek, bazı üçüncü parti yazılımlarla entegre çalışabilen bir kartlı geçiş sistemidir. 700’ e yakın kart okuyucunun kullanıldığı projede, bütün sistemlerin çatı yazılım altında entegre çalışabilmesi sayesinde olası bir yangın durumunda istenilen tüm kapılar senaryoya bağlı olarak devre dışı kalmaktadır.
Bosch marka kameralar kullanılarak güvenliğin üst düzeyde tutulmaya çalışıldığı hastanede 1000’e yakın kamera kullanılmıştır. Olası saldırılara karşı IK10 özellikli kameraların tercih edildiği projede, genel kullanım alanlarında NDE-4502-A kodlu 2MP dome kameralar konumlandırılmıştır. IP66 koruma sınıfına ait, suya ve toza karşı korumalı olan kamera Essential Video Analytics özelliği ile birlikte gelmektedir. Yüksek güvenlik gerektiren acil servisi gibi alanlarda NDE-5503-A kodlu kameralar kullanılarak 5 MP çözünürlük ile hem karanlık hem aydınlık alanlarda daha fazla ayrıntı yakalanabilmektedir. Binanın dış cephesinde konumlandırılan 9 adet 2 MP PTZ kameralar sayesinde 30x zoom ile 190 m’ ye kadar tanımlama yapılabilmekte, takip özelliği ile olası durumlarda güvenlik seviyesi arttırılmaktadır. PTZ kameralar haricinde kullanılan 2 MP NBE-4502-AL kameralar ile tüm otopark alanları dahili kızılötesi LED’ ler sayesinde hem gece hem gündüz izlenebilmektedir.
Bosch Praesedio Acil Anons Sistemi, entegrasyon gerektiren bu ölçekteki projeler için modüler yapısı ve yedekliliği sayesinde tüm gereksinimlerini karşılamaktadır. Yangın kompartımanlarına göre dizayn edilen bölgeler ile yangın alarmı doğrulandıktan hemen sonra ilgili bölgeye tahliye anonsu verilebilirken, diğer bölgelere de farklı anonslar verilebilmektedir.
Tüm bu sistemlere ek olarak, hastaneler için zaruri olan bir diğer sistem ise merkezi saattir. Sektörün en büyük markalarından biri olan Bodet, analog ve dijital saatleri ile koridorlarda, hemşire bankolarında ve ameliyathane alanlarında yerini almıştır. Aynı zamanda IP yapısı ile ana saat üzerinden yönetilebilmeye olanak sağlamaktadır.
Konforun arttırılmasına yönelik olarak kullanılan IPTV sistemi için Alcad markası ile sistem merkezi dizayn edilmiş, 3 farklı çanak çatıya konumlandırılmıştır.
Genetec yazılımı ile, yangın anında Acil Anons Sistemi hızlıca harekete geçirilip, Kartlı Geçiş Sistemi deaktif hale getirilebilirken, gelişen risk ve tehdit durumlarında Video Gözetim Sistemi de etkin olarak kullanılabilmektedir. Tüm bu sistemler, bu yazılım ile tek bir çatı altında birleştirilerek daha etkin ve hızlı çalışabilmektedir.
Günce Öztürkçü | [email protected]
Bina Teknolojileri hakkında daha fazla bilgi almak için şimdi Ateksis’i ziyaret edin!