Sesimizi duyan okurlarımıza tekrar merhaba. Geçen sayımız ile bu sayı arasındaki en önemli olay, ülkemizde demokrasiye karşı yapılan bir kalkışma denemesi diyebiliriz. Yine yüzlerce şehidimiz oldu bana göre dünya pek de duyarlı olamadı. Senin teröristin iyi benimki kötü anlayışı devam ediyor. Ülkemize artık insanların ölmediği huzurlu günler gelsin. İsteyen herkes Taksim’e de Mardin’e de Amasya’ya da Merzifon’a da Rize’ye de Van’a da gidip gece sokaklarda yürüsün çayını kahvesini içebilsin. Umarım huzurlu günlerimize artık az kalmıştır.
Bu sayımız da sesimizin geldiği telefon santrallerinin IP olarak birbirlerine bağlanmasını yazacağım. IP bağlantılar mobil ve sabit telefonlarda, pc ler de olduğu gibi ip pbx sistemlerde de uygulanabilmektedir. Daha önce de yazdığımız gibi pbx sistemler, Özel Santral demektir, yani bir şirket içersinde kullanılan özel telefon şebekesidir. PBX telefon sistemi kullanıcıları, dışarıya telefon etmek için birkaç adet alternatif operatörlerden sağlanan dış telefon hattını paylaşır. Paylaşılan dış hatlar analog veya ısdn haberleşme sisteminin bir ucu olduğu gibi ip trunk (dış hat) lar da olabilir. Neden IP dış hat bağlanmalı ? sorusuna da çok ekonomik haberleşme ile uzak noktaların birbirine bağlanması diyebiliriz. Santraller arasında ip hat bağlantı birden fazla yöntem ile yapılır. Bunlardan birincisi H323 diğeri SIP olarak adlandırılır. H323 protokolü santrallerin kendi aralarındaki özel haberleşme şekline daha yakındır. Aynı marka olan sistemler genel de H323 bağlantı seçerler ve daha rahat bir haberleşme sağlarlar ayrıca daha fazla özel bilgi de taşıyabilirler. Gümüz de en çok kullanılan ise SIP oturumu başlatma protokolü, artık tüm sistemlerin tercih ettiği genel bir protokol olmuştur. Birçok üretici de artık bu protokole göre sistem ve yazılım ürütmektedir.
Kurumlar ve firmalar farklı noktalarda bulunan birimleri arasında kurulacak IP köprüsü ile haberleşmelerin de kendi ararlarında olduğu gibi şehirlerarası görüşmelerinden de tasarruf sağlarlar. Ankara’dan, İzmir’de bir noktayı arayacak firma yetkilisi IP bağlantı ile firmasının İzmir’de ki santralinin bir abonesi olarak dış hat alabilir. Görüşme firmanın İzmir ‘deki noktasından yapılan şehir içi bir görüşme olarak kayıt edilir. Bazı Operatörler şehirlerarası görüşmelere farklı fiyat uygulamıyorlar bu örneği uluslararası olarak da tarif edebiliriz. Böylece uzak noktalardaki dahili haberleşmelerimizin maliyeti sıfır olmak ile beraber görüşmelerimizde uzaklıklardan dolayı oluşan fiyat farkı da operatör faturalarına ilave edilmeyecektir. Tüm santral üreticilerinin sistemlerinde tek numara planı da uygulanabiliyor. Tek numara planı ile tüm uzak noktalar ve merkez de dahil olmak üzere 4-5 digit (hane) bir numara ile birbirlerini arayabilirler. İstanbul’daki 34123 numaralı bir abone İzmir’ deki 35123 numaralı bir numarayı toplam digit sayısı aynı olmak üzere arayabilirler.
Santrallerin IP bağlantısı ile görüşmelere kullanıcıların istemesi halinde süre sınırlaması da koyulabilir. Süre sınırlamasının uygulanması, ekonomik acıdan herhangi bir avantaj sağlamamak ile beraber hatların eş zamanlı konuşmalarda ortaya çıkabilecek kanal sayısına göre meşguliyetin önüne geçmeye fayda sağlayabilir. Bunun dışında bir görüşmenin 1 dakika sürmesi ile 3 saat sürmesi arasında bir fiyatlama söz konusu değildir.IP dış hatlar ile oluşturulmuş bir ses networkü ile tüm uzak uçlara da hizmet verebilen tek bir çağrı merkezi kurulabilir. Bir beyaz eşya üreticisinin servis ağını düşünelim. Manisa’dan evindeki bir cihaz için arıza bilgisi vermek isteyen bir kullanıcı servis numarasının aradığın da Mardin’ den bir çağrı merkezi abonesi bu kullanıcıyı yanıtlayabilir. Çağrı merkezi abonesi aldığı arıza kaydını Manisa’ da ki bir servisi IP hatları üzerinden servisin santraline ulaşmak şartı ile iç hatlarından konusun da yetkili bir uzmanı arayarak belki de servisin bir arka sokağındaki arıza ihbarı veren kullanıcıya yönlendirebilir. Bu da IP dış hatların ayrıca bir katma değeri olarak düşünülebilir. Bu sistemin tasarlanması, montajı ve uygun bir şekilde programlanması inanın bu konuyu yazı ile tarif etmekten daha kolaydır.
Daha büyük işletmelerin uzak uçlarında çalışanlarının sayısı fazla olması halinde ve bu sayılara göre haberleşme ihtiyacı oluşuyor ise IP-ISDN bağlantısı kullanılmalıdır. Ankara – Londra – Bürüksel arasında büyük bir haberleşme ihtiyacı için bu noktalar arasında en az 30 kanallı bir IP bağlantı yapılmalıdır. IP hatlar santralinin hemen önlerinde ISDN protokolüne çevrilerek operatörlerden gelen ISDN hatlar ile aynı zamanda çalıştırılmalıdır. Böyle bir bağlantı kapasite olarak çok büyük sistemlerde sistemin pure ip şekline dönüştürülememesi halinde çok ekonomik ve faydalıdır.
Herkese, internet protokolleri ve doğa ile barışık günler diliyorum. Sesiniz her zaman gür ve neşeli olsun.
Konumuzdaki ip dış hat bağlantılarına ilave olarak, içeride görüntülü telefon cihazları da bağlamanız mümkündür. Aynı ekonomi birebir burada da geçerli olacaktır.